AAA

Porady dla dzialkowcow

   

 Audycja radiowa "Raz na zielono" w radio PIK w każdą sobotę godzina 12.05

http://www.radiopik.pl/79,3,raz-na-zielono





   Porady ogrodnicze na luty        

Zakupy na wiosnę Wszystkich działkowców zapraszamy do odwiedzenia sklepu wysyłkowego „działkowca” na www.dzialkowiecsklep.pl tel. 22 101 34 34. Są tam zarówno narzędzia i sprzęty przydatne na działce (np. kosiarki, wertykulatory, sekatory, kompostowniki), jak i nawozy, opryskiwacze, nasiona, cebule roślin ozdobnych, szczepionki mikoryzowe, produkty prozdrowotne i ekokosmetyki. Warte uwagi są też książki o tematyce ogrodniczej oraz Kalendarz biodynamiczny 2015 (ostatnie egzemplarze!). Codziennie wprowadzane są nowe produkty a wybrane objęte promocją. Wkrótce rusza sprzedaż drzewek i krzewów owocowych oraz ozdobnych, w tym licencjonowanych odmian róż.  Zapraszamy! 

● Dobre bo własne! Czy warto na działce uprawiać warzywa i owoce, gdy świeże można kupić praktycznie przez cały rok? WARTO! Korzyści z własnych upraw jest wiele. Własne warzywa i owoce to przede wszystkim zdrowa żywność – świeża, o wysokiej zawartości cennych składników odżywczych, nieskażona, o doskonałym smaku i aromacie. Zatem nie tylko cena ma znaczenie – stawką jest nasze zdrowie, satysfakcja i dobre samopoczucie. Dlatego już teraz warto zaplanować wiosenne nasadzenia roślin sadowniczych oraz warzyw i ziół. Nieocenionymi doradcami w tym zakresie będą miesięczniki „Działkowiec” oraz „Mój Ogródek”.

● Na trawniku Nie należy udeptywać śniegu na trawnikach. Najlepiej nie chodzić po tych samych śladach. Ubity śnieg tworzy lodową skorupę, pod którą brakuje powietrza. Dodatkowo wiosną warstwa taka dłużej topnieje. Wszystko to może skutkować obumieraniem trawy.

● Sól i lód Śniegu ze ścieżek posypywanych solą nie można przerzucać na rabaty i trawnik. Sól źle wpływa na rośliny. Na działce najlepiej jej nie stosować. Sól można zastąpić np. gruboziarnistym piaskiem.

● Bomba witaminowa Kiełki warzywne można tanio wyprodukować samemu. Są one źródłem wielu witamin i związków prozdrowotnych. Mogą być składnikiem prawie każdej potrawy. Warto je jeść, zwłaszcza na przedwiośniu gdy dokucza nam wiosenne przemęczenie. Godne przypomnienia są również surówki – skarbnica witamin, związków bioaktywnych i przeciwutleniaczy.

● Podlewanie zimozielonych W czasie odwilży trzeba je obficie podlać. Częstą przyczyną ich złego przezimowania jest susza fizjologiczna, a nie mróz.

● Pierwsze wysiewy Wysiewamy nasiona petunii, begonii stale kwitnących, celozji, astra chińskiego, gazanii lśniącej, lwiej paszczy, lewkonii letniej, szałwii błyszczącej. Po 3–4 tygodniach siewki pikujemy do małych doniczek i dalej uprawiamy w ciepłym i widnym pomieszczeniu.

● Przycinamy ozdobne Jeśli nie ma mrozu, można przystąpić do przycinania żywopłotów z krzewów iglastych. Ważne jest, aby zakończyć ten zabieg przed rozwojem pąków. Wykonujemy też cięcie sanitarne krzewów liściastych, przycinając suche lub chore pędy oraz prześwietlamy okazy, których pędy rosną zbyt gęsto i krzyżują się.

● Sadzonki z przechowalni Przechowywane rośliny balkonowe tworzą już zwykle nowe pędy. Warto to wykorzystać i rozmnożyć m.in. fuksje, lantany, pelargonie, pokrzelice. Sadzonki z 2–3 parami liści umieszczamy w pojemniku wypełnionym torfem z piaskiem lub gotowym podłożem do ukorzeniania i okrywamy kloszem lub namiocikiem z folii. Ustawiamy w ciepłym (20°C), widnym miejscu i regularnie zraszamy.

● Zimowe zabezpieczenia Sprawdzamy i ewentualnie poprawiamy zimowe zabezpieczenia przed zającami i mrozem. Uszkodzenia należy niezwłocznie zasmarować, a rośliny dodatkowo zabezpieczyć.

● Bielenie do poprawki W razie konieczności ponawiamy bielenie pni i nasad konarów drzew owocowych mlekiem wapiennym (wapno z dodatkiem farby emulsyjnej). Bielenie zabezpiecza rośliny przed ranami zgorzelinowymi, do których często dochodzi w lutym. Gotowe wapno do bielenia można zamówić na www.dzialkowiecsklep.pl lub telefonicznie: 22 101 34 34.

● Prześwietlamy drzewa owocowe Od połowy lutego można prześwietlać drzewa jabłoni, grusz i śliw oraz krzewów jagodowych – agrestu, aronii, porzeczek, winorośli. Cięcie prześwietlające należy rozpocząć od najstarszych drzew jabłoni i odmian wytrzymałych na mróz. Wycinamy zbędne gałęzie i konary oraz pędy zagęszczające koronę, wrastające do środka korony, krzyżujące się oraz nakładające na siebie (ograniczające dostęp światła do środkowej części korony). W wierzchołkowej części korony wycinamy na gładko (jak najbliżej nasady) pędy rosnące pionowo (wilki). Pozostawiamy rzadko rozmieszczone pędy krótsze, rosnące ukośnie lub poziomo. Podczas prześwietlania niektórych odmian jabłoni (Cortland, Idared, Redkroft, Paulared) oraz krzewów porzeczki czarnej i agrestu  należy wycinać (całkowicie lub do zdrowego miejsca) jednoroczne pędy z objawami mączniaka, przez co w dużym stopniu ograniczamy możliwość infekcji nowych przyrostów wiosną. Na starszych drzewach jabłoni należy zwrócić uwagę na  pojawiające się nekrozy kory powstałe w wyniku porażenia drzew przez zgorzel i raka drzew owocowych. Jeżeli rany na gałęziach i konarach nie są zbyt rozległe, to można je dokładnie oczyścić z martwej tkanki ostrym nożem i posmarować preparatem Funaben 03 PA lub białą farba emulsyjną z 2% dodatkiem Miedzianu. Więcej informacji – w „działkowcu” i książce „Sztuka cięcia drzew i krzewów owocowych” – do nabycia na www.dzialkowiecsklep.pl lub tel. 22 101 34 34.

● Tniemy winorośl Koniec lutego, to właściwy termin na przeprowadzenie zasadniczego cięcia formującego krzewów winorośli. Cięcie wykonywane w późniejszym terminie naraża krzewy na duże straty „soków” czyli pobranej przez korzenie wody i składników pokarmowych określanych jako tzw. płacz winorośli (płacz łozy). Zdarza się, że wyciekający z przyciętej łozy sok spływa na niżej położone pąki, które zasychają.

● Zadbajmy o brzoskwinię Jeżeli temperatura w ciągu dnia przekroczy +6°C dokładnie opryskujemy drzewa brzoskwini i nektaryny przeciw kędzierzawości liści. Opryskiwanie przeprowadza się w stanie bezlistnym – tylko wtedy można zniszczyć zimujące zarodniki grzyba. Roztworem cieczy należy bardzo starannie pokryć całe drzewo (pień i wszystkie gałęzie). Najlepiej pierwszy zabieg wykonać preparatami miedziowymi jesienią po opadnięciu liści, a drugi na przedwiośniu stosując Syllit 65 WP, Carpene 65 WP (dodyna). Preparaty miedziowe ograniczają także raka bakteryjnego.

● Profilaktyka Przeglądamy korony drzew i usuwamy zmumifikowane owoce oraz pędy z objawami zrakowaceń. Ograniczymy w ten sposób źródła rozprzestrzeniania się wiosną zarodników chorób grzybowych. Porażone owoce trzeba usunąć z działki lub głęboko zakopać.

● Szkodniki iglaków W końcu lutego (przy temperaturze ponad 10ºC) zwalcza się zimujące larwy ochojników powodujące szyszkowate narośla na świerkach oraz wiosenne załamywanie igieł na modrzewiach. Niszczymy również zimujące jaja przędziorka sosnowca na drzewach i krzewach iglastych (cyprysiki, jałowce, sosny, świerki, żywotniki). W zwalczaniu tych szkodników stosuje się preparaty zawierające olej parafinowy, np. Promanal 60 EC (0,2%), Floril 019 AL.

● Na porzeczce czarnej Z krzewów obrywamy nabrzmiałe (kapustowate) pąki zasiedlone przez szpeciela wielkopąkowca porzeczkowego. Wielkopąkowiec przenosi groźną chorobę wirusową – rewersję porzeczki, ograniczają owocowanie. Należy sadzić krzewy pochodzące z kwalifikowanych szkółek oraz odmiany tolerancyjne na wielkopąkowca (Ben Hope, Ben Gairn, Ores). W przypadku bardzo silnego zaatakowania krzewy należy usunąć.

● Dokarmiamy ptaki W dalszym ciągu systematycznie dokarmiamy ptaki, przylatują one w te same miejsca. Nie należy dawać im: resztek pożywienia, ponieważ zawierają sól i przyprawy. Szkodliwy dla ptaków jest również spleśniały, a także rozmoczony w wodzie chleb, który po rozmarznięciu kwaśnieje.

● Własna rozsada W połowie miesiąca w skrzynki wysiewne siejemy sałatę, pory, cebulę, później – do doniczek – kapustę głowiastą i kalarepę. Sałata wymaga pikowania w fazie rozwiniętych liścieni.





 Porady ogrodnicze na styczeń - 12.01.2015



Kiedy odkryć, kiedy odsłonić? Pogoda skłania nas do takich refleksji. Po krótkim ochłodzeniu, znów mamy jesienną aurę. Pamiętajmy jednak, że nie powinniśmy rozgarniać kopczyków, ani zdejmować materiałów chroniących górną część rośliny podczas zimowych ociepleń i okresów odwilży. Znajomość zasad okrywania/odsłaniania roślin pomoże im przetrwać zimę w dobrej kondycji. Zainteresowanych tematem odsyłamy do miesięcznika „Działkowiec”.

● Podlewamy zimozielone W słoneczne dni zimozielone rośliny wyparowują dużo wody i nie mogą pobrać jej z zamarzniętej ziemi. Podlewamy je w dni bezmroźne i osłaniamy stroiszem i włókniną. Jeśli tego nie zrobimy, do wiosny uschną!

● Dokarmiamy ptaki Przez całą zimę dokarmiamy ptaki przylatujące do ogrodu. Pamiętajmy, że są one naszymi sprzymierzeńcami w walce ze szkodnikami. Pokarm – najczęściej nasiona zbóż, traw, słonecznika, kasze, pokruszone pieczywo, należy wykładać w tych samych miejscach, gdyż ptaki przyzwyczajają się do miejsc dokarmiania.

● Dobre dla ogrodnika Warto pomyśleć już o nowym sezonie. Miłośnikom roślin polecamy prenumeratę miesięczników „Działkowiec” i „Mój Ogródek” w bardzo atrakcyjnej cenie pakietowej (szczegóły w obu pismach). Przydatne będą też Kalendarz biodynamiczny 2015 w wersji książkowej lub ściennej a także książki ogrodnicze (uwaga – teraz w sprzedaży z dużymi rabatami!), narzędzia i sprzęty ogrodnicze, ekopreparaty dla zdrowia. Hitem sezonu jest bielizna z bambusa lub z bursztynem (dla osób cierpiących na bóle reumatyczne) oraz syberyjskie kosmetyki w bardzo przystępnych cenach (zawierają one dobroczynne dla skóry i włosów wyciągi z ziół i oleje roślinne) – wszystko do zamówienia na www.dzialkowiecsklep.pl (sprzedaż wysyłkowa – tel. 22 101 34 34).

● Dobrodziejstwa miodu Miód ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, łagodzi stres, dostarcza łatwo przyswajalnych substancji energetycznych, łagodzi kaszel, działa korzystnie na serce, obniża poziom cholesterolu… „Mój Ogródek” radzi jak poznać czy miód jest „prawdziwy”, jak stosować i przechowywać miód, aby nie utracił drogocennych właściwości oraz jakie są zalety poszczególnych rodzajów miodu (np. akacjowego, gryczanego, wrzosowego). Warto to wiedzieć!

● Na przeziębienie Pogoda sprzyja infekcjom. Przeziębienie jest chorobą wirusową, z którą organizm musi poradzić sobie sam. Możemy mu w tym pomóc stosując zioła. Walkę z przeziębieniem zaczynamy od „wypocenia się”. Pomogą nam w tym napary z kwiatów lipy i czarnego bzu. Na kaszel doskonała będzie herbatka z prawoślazu. Więcej o tym jak walczyć z przeziębieniem – gorączką, kaszlem, katarem lub bólem gardła – można przeczytać w miesięczniku „Mój Ogródek”. Są tam też rady jak skutecznie i trwale poprawić odporność organizmu na infekcje.

● Rośliny doniczkowe Podlewamy je oszczędniej, przestajemy nawozić, przenosimy bliżej okna, systematycznie wycieramy z kurzu. Aby zwiększyć wilgotność powietrza, doniczki ustawiamy na podstawce z wodą. Wietrząc pokój pamiętajmy, aby zimne powietrze nie owiewało roślin. Mimo to może zdarzyć się, że rośliny zaczną zrzucać liście, pokryją się plamami lub oklei je watowata lub lepka substancja. W takim wypadku poradą służy miesięcznik „Działkowiec” – ze styczniowego wydania można dowiedzieć się co dolega roślinom doniczkowym zimą i jak im skutecznie pomóc.

● Wysiewamy byliny Jeśli chcemy przygotować własną rozsadę bylin takich jak np. ciemiernik biały, orliki, dzwonki, jeżówki, pierwiosnki, trytomy, ich nasiona wysiewamy już teraz do skrzynek z podłożem. Pojemniki ustawiamy następnie na zewnątrz, aby niska temperatura pobudziła nasiona do kiełkowania. Po około 6 tygodniach przenosimy je do pomieszczenia o temperaturze 12°C. Przykrywamy folią lub szybą, regularnie zraszamy i wietrzymy. Po ok. 4 tygodniach rośliny są gotowe do pikowania.

● Pomysł na… uprawę w skrzyniach To nowy, wygodny i elegancki sposób uprawy roślin – warzyw, ziół, kwiatów. Sprawdzi się na małych działkach lub na tarasach i balkonach. Jest polecany również dla osób z niepełnosprawnością ruchową i dla małych dzieci. Praktyczne rady jak wykonać skrzynię uprawną, jak ją zabezpieczyć i obsadzić roślinami można znaleźć w miesięczniku „Działkowiec”. Warto spróbować!

● Egzotyka w mieszkaniu Wystarczy spełnić kilka podstawowych wymagań, aby corocznie cieszyć się cytrusami z własnego drzewka. Podstawą jest zapewnienie odpowiedniego dostępu do światła. Nie bez znaczenia są także umiejętne podlewanie i nawożenie oraz zapewnienie roślinom okresu spoczynku. Zainteresowanych tematem domowej uprawy cytrusów odsyłamy do styczniowego „Działkowca”.

● Dobre, bo… własne Coraz modniejsza staje się uprawa własnych krzewów i drzew owocowych. Dzięki temu mamy na działce to, co nam smakuje, a dodatkowo – pewność, że jest to zdrowe. Styczniowy „Mój Ogródek” doradzi, jakie odmiany drzew i krzewów owocowych wybrać do ogrodu aby były smaczne, plenne i co najważniejsze – odporne lub tolerancyjne na choroby. (dzięki temu będą zdrowsze i tańsze w uprawie!).

● Sadzonki krzewów owocowych To dobry czas na przygotowanie sadzonek zdrewniałych np. z porzeczek. Z pędów rocznych tniemy sadzonki długości ok. 20 cm (najlepsze są dolne odcinki pędów). Wierzchołkową część wyrzucamy gdyż nie jest dostatecznie zdrewniała. Sadzonki wiążemy w pęczki i dołujemy w wilgotnym pisku w piwnicy. Optymalna temperatura przechowywania wynosi 2–4°C.

● Bielenie drzew Duże wahania temperatur pomiędzy słonecznym dniem a mroźną nocą mogą spowodować uszkodzenia kory i drewna drzew owocowych, zwłaszcza od strony południowej. Aby zapobiec powstawaniu uszkodzeń mrozowych (podłużne pęknięcia i rany zgorzelinowe) należy na początku stycznia pokryć pnie białą warstwą wapna, która odbija nagrzewające je promienie słoneczne. Najbardziej narażone na pękanie kory oraz powstawanie ran zgorzelinowych są drzewa o wysokich pniach. Do bielenia używamy wapna palonego rozpuszczonego w wodzie (2 kg wapna/10 l wody). Dodatek gliny do przygotowanej mieszaniny zapobiega szybkiemu spłukiwaniu przez deszcz wapna nałożonego na pnie drzew. Jeżeli wapno zostanie zmyte, zabieg należy powtórzyć. Bielenie wykonujemy w bezchmurny i suchy dzień, aby warstwa wapna mogła szybko wyschnąć. Pamiętajmy, że zabieg nie zwalcza szkodników, a wykonany wiosną (w marcu), nie ma już żadnego znaczenia.

● Ścinamy zrazy Z myślą o wiosennym szczepieniu drzewek owocowych ścinamy roczne, zdrowe, silne pędy wybranych odmian. Zrazy zebrane w pęczki i podpisane przechowujemy w temperaturze 2–4°C, umieszczone do 1/3 długości w wilgotnym piasku, trocinach lub torfie. Można je też zadołować (po wcześniejszym owinięciu w szmatkę) po północnej stronie altany, gdzie w dobrej formie dotrwają do wiosny. Miejsce to oznaczamy, aby wiosną można było je bez trudu odnaleźć.

● Oprysk na kędzierzawkę Jeśli zima jest łagodna i występują dłużej trwające ocieplenia, konieczne jest opryskanie brzoskwiń i nektaryn przeciwko kędzierzawości liści brzoskwini. Drzewa te wcześnie rozpoczynają wegetację, a pierwszym sygnałem do oprysku jest nabrzmiewanie pąków i rozchylanie się łusek okrywających pąki. W tej fazie rozwoju dochodzi już do pierwszych infekcji. Oprysk drzew Miedzianem 50 WP w stężeniu 1% przeprowadza się w dzień bez opadów, przy temperaturze powyżej 5ºC. Drzewa należy opryskiwać bardzo dokładnie.

● Przed cięciem Warto zrobić przegląd narzędzi do cięcia drzew i krzewów. Sekatory i piłki trzeba naostrzyć, tak aby przystępując do cięcia prześwietlającego pracę można było wykonać sprawnie, a powierzchnie ran były gładkie, co przyspiesza ich proces gojenia.

● Kiedy ciąć? Często już w styczniu podczas dłużej trwających ociepleń, niektórzy działkowcy przystępują do cięcia drzew owocowych. Niestety, nie jest to odpowiedni termin na przeprowadzenie tego zabiegu. Często bowiem po okresie ocieplenia w lutym nadchodzą mrozy, a wtedy u odmian jabłoni o mniejszej wytrzymałości na mróz (np. Szampion, Jonagold, Koksa Pomarańczowa) oraz takich gatunków jak: brzoskwinie, morele i czereśnie, dochodzi do uszkodzeń mrozowych tkanek w okolicach ran po wyciętych pędach i konarach. W skrajnych przypadkach – przy dużych spadkach temperatury może to skutkować znacznymi uszkodzeniami mrozowymi prześwietlonych drzew, a w konsekwencji słabszym ich wzrostem i plonowaniem. Cięcie drzew owocowych należy odłożyć do przedwiośnia. Natomiast w końcu stycznia, podczas ciepłych i pogodnych dni (oraz przy optymistycznych prognozach pogody) można prześwietlać krzewy agrestu, porzeczek czerwonych, białych i jagody kamczackiej.

● Ochrona przez zwierzyną Jeżeli nie zdążyliśmy tego zrobić w grudniu –zabezpieczamy zwłaszcza młode drzewka owocowe przed uszkodzeniami przez gryzonie i zające. Na pnie drzewek zakładamy plastikowe osłony, owijamy je kartonem lub słomą. Tam gdzie szkody wyrządzają sarny można zawieszać opakowane w folię perforowaną mydełka toaletowe lub smarować pnie drzewek odstraszającymi preparatami, np. Pellacol 10 PA (należy go stosować 2-3 razy). Jeśli zauważymy na pniu ogryzienia kory rany należy niezwłocznie zasmarować Funabenem Plus 03 PA, co chroni odsłonięte drewno przed wysychaniem i pękaniem.

● Profilaktyka Przeglądamy korony drzew i usuwamy zmumifikowane owoce oraz pędy z objawami zrakowaceń. Ograniczymy tak źródła zarodników chorób grzybowych. Porażone owoce trzeba usunąć z działki lub głęboko zakopać.

● Bomba witaminowa Kiełki warzywne można tanio wyprodukować samemu. Są one źródłem substancji odżywczych, w tym związków prozdrowotnych. Mogą być składnikiem prawie każdej potrawy. Warto je jeść, zwłaszcza na przedwiośniu bo są tanim i zdrowym uzupełnieniem diety. W sprzedaży są specjalne zestawy nasion przeznaczonych na kiełki oraz niedrogie kiełkowniki (polecamy sprzedaż wysyłkową tel. 22 101 34 34).

● Nasiona W styczniu rozpoczynamy przygotowania do wiosennych prac w ogrodzie. Zaczynamy zaopatrywać się w nasiona warzyw i kwiatów jednorocznych. Najlepiej kupować odmiany warzyw odporne lub tolerancyjne na choroby, np. pomidory tolerancyjne na zarazę ziemniaka: Atol, Cherrola F1, Lancet, Malinowy Henryka F1, Poranek; ogórki tolerancyjne na mączniaka rzekomego: Aladyn F1, Atlas F1, Bolko F1, Parys F1;, fasolę odporną na antraknozę i bakteriozę obwódkową fasoli: Bona, Furora, Laura, Tara.




Komunikat agro-meteo  grudzień


01. 12. - 12.01. to okres najkrótszych dni w naszej polskiej
strefie klimatycznej, apogeum i najkrótszy dzień to 21 grudnia. Po 21 grudnia, dnia zaczyna przybywać.

   Światło z 3500 luksów w lipcu spada do 400 luksów w miesiącach zimowych. Rośliny przy tak małym naświetleniu, niskich temperaturach wchodzą w stan spoczynku zimowego. W uprawach szklarniowych prowadzimy doświetlanie roślin światłem sztucznym. W ostatnie dni listopada tj na „Konrada i Janusza  w Polsce zima rusza”. Często Barbara „pokryta” grudą i lodem. W lata suchej jesieni, przy oddziaływaniu wyżu syberyjskiego o charakterze powietrza kontynentalnego, wysokiego ciśnienia, na pograniczu mas powietrza polarno morskiego i kontynentalnego powstaje bardzo duża różnica ciśnień (od 980 h/paskali do 1030h/paskali). Powyższe przekłada się na powstawanie bardzo silnych huraganowych wiatrów sięgających do 30m/sek Największe prędkości zanotowano nad morzem w Gdańsku 25 listopada w 1964 roku 162 km/godzinę na pogórzu w Bielsku –Białej 173 km/godz. W 25 listopada 1989r w górach na szczycie Śnieżki i Kasprowym Wierchu powiewy dochodziły do 200 km/godz. Zmienia się cyrkulacja powietrza z napływem chłodnego z północy tzw, arktycznego.  Często temperatura spada poniżej 0ÂşC pada śnieg. Dobrze o tym wiedzieć, być obserwatorem codziennej pogody. W przypadku nadejścia takich warunków pogody należy zapobiegać chociażby w ogrodach na działkach przez dokonanie przeglądu dachu lub innych elementów które w czasie wichury mogą ulec uszkodzeniu. Nad morzem sztorm sięgający 10 w skalibouforta.

   Grudzień w ogrodnictwie ogrodowym i działkowym to czas na przemyślenia, zapoznawania się z aktualnościami na rynku ogrodniczym, przygotowaniu projektu modernizacji ogrodu czy działki na wiosnę, zabezpieczenia przed korozją urządzeń i  narzędzi ogrodniczych na zimę.

    Już w grudniu pamiętajmy o dokarmianiu ptaków, o naprawie ubytków siatki w płocie, zebraniu zrazów z drzew do wiosennego szczepienia drzew, zebraniu pędów jednorocznych na sadzonki zdrewniałe  oraz bieżącym doglądaniu ogrodów i działek pod względem bezpieczeństwa pożarowego. Z cięte jednoroczne pędy stanowiący materiał do wiosennego rozmnażania przez sadzonki zdrewniałe i szczepienie w „ręku” i gruncie umieszczamy w piwnicy w temperaturze 6ÂşC w skrzynkach z wilgotnym piasku (85% wilgotności).

    W ogrodnictwie wielkotowarowym rozpoczynamy wysiewy nasion pomidorów do produkcji wiosennej.

   Pamiętajmy, że należy przeglądać na bieżąco nasze piwnice w których przechowujemy kłącza, cebule, bulwy,bulwocebule  bylin, sprawdzamy wilgotność piasku w pojemniku w którym przechowujemy pędy do szczepienia zimowego. Na bieżąco eliminujemy porażone chorobami grzybowymi owoce i warzywa korzeniowe. W przypadku nagromadzenia się zbyt dużej ilości wilgoci w pomieszczeniach przechowalniczych nie zapominajmy o ich przewietrzaniu, zwłaszcza w dni słoneczne i suche. Najlepsze warunki do przechowywania zimowego w pomieszczeniach to temperatura +4ÂşC do +6ÂşC oraz wilgotność 85%. Aby ograniczyć występowanie chorób grzybowych w pomieszczeniach, dobrze jest przed okresem przechowywania tj. po 15października pomieszczenia wybielić i wydezynfekować wapnem tlenkowym.

 

   Pamiętajmy, po 20 listopada kopczykujemy krzewy róż, byliny nakrywamy korą krzewy takie jak rododendrony, ostrokrzewy, trzmieliny. Młode nasadzenia drzew owocowych i inne wrażliwe na mróz okrywamy otuliną, byliny okrywamy korą lub gałązkami iglastymi. W styczniu, lutym, bardziej wrażliwe rośliny na mróz dodatkowo okrywamy zdrowymi liśćmi z drzew liściastych ozdobnych (z lipy, klonu, dębu) lub gałązkami z drzew iglastych.

                                     

                                                                                                                     Jan Malesza

                                                                                            Ins.-spec. ds. ogrodnictwa OZPZD w Bydgoszczy






Rośliny ozdobne

Dzielimy byliny
Dzięki dzieleniu w następnym roku byliny będą lepiej rosły i obficiej kwitły. Przesadzone w tym terminie, zdążą dobrze zregenerować do zimy system korzeniowy. Dotyczy to zwłaszcza bylin kwitnących wiosną i na początku lata (np. omiegów, piwonii, liliowców, chabrów, przymiotna).

Sadzimy rośliny zimozielone
W tym okresie zahamowany jest już znacznie wzrost roślin zimozielonych. Możemy więc je przesadzić na bardziej odpowiednie miejsce na działce, jak i zakupić nowe rośliny. Przy znacznie już niższych temperaturach (zwłaszcza nocą) i większej wilgotności powietrza zdecydowanie lepiej regeneruje się system korzeniowy tych roślin. Poza tym posadzone w tym terminie mają odpowiednio dużo czasu na zakorzenienie się w nowym miejscu, jeszcze przed zamarznięciem podłoża.

Zakładanie trawników
Bardzo korzystnym terminem siewu nasion traw jest późne lato (okres od sierpnia do I połowy września) - sprzyjające warunki dla kiełkowania - dobra wilgotność gleby i powietrza oraz optymalne temperatury (10-20°C). Nasiona w ilości 30-40 dag/m2 wysiewamy ręcznie lub specjalnym siewnikiem na dobrze ubite (zwałowane) podłoże. W celu równomiernego wysiewu nasion korzystne jest podzielenie ich na dwie równe porcje i wysiew na krzyż. Następnie nasiona mieszamy z glebą grabiami na głębokość 1-2 cm, a pozostałe na powierzchni gleby przysypujemy cienką warstwą torfu. Na koniec zasiewy lekko wałujemy lub udeptujemy, by docisnąć nasiona do gleby i poprawić podsiąkanie wody.

Rośliny wieloletnie niezimujące w gruncie
Wiele roślin wieloletnich pochodzących z innych szerokości geograficznych (pelargonie, fuksje, bielunie, irezyny, lantany, argyrantema krzewiasta, kocanki włochate, plektrantus) przechowujemy w pomieszczeniach. Przygotowujemy je do zimowego spoczynku już na przełomie sierpnia i września. Przestajemy nawozić, ograniczamy podlewanie i czyścimy z zaschniętych liści. Pędy roślin skracamy o 2/3 długości, pozostawiając na nich po 2-3 pąki. Możemy też zapobiegawczo opryskać rośliny preparatem grzybobójczym. W zależności od gatunku utrzymujemy temperaturę w zakresie 3-15°C (im pomieszczenie ciemniejsze, tym jego temperatura powinna być niższa).

Sadzimy rośliny cebulowe
Na początku miesiąca sadzimy cebule długo ukorzeniających się, wrażliwych na mróz - narcyzów i szachownic oraz wytwarzających jesienią liście - szafirków. Połowa września to czas sadzenia puszkinii, śnieżyc i śnieżników, a druga połowa miesiąca: cebulic, hiacyntów i przebiśniegów. Na przełomie września i października sadzimy cebule - tulipanów, lilii, krokusów, śniedków i kwitnących wiosną kosaćców cebulowych. Głębokość sadzenia dostosowujemy do wielkości cebul i bulw, zwykle równa jest ona dwu-, trzykrotnej ich wysokości. Na glebach ciężkich sadzimy o 2-3 cm płycej. Odległości sadzenia zależą od siły wzrostu i sposobu rozrastania się. Dla gatunków i odmian niskich oraz drobnocebulowych (szafirków, krokusów, śnieżników i cebulic) rozstawa wynosi 8-10 cm, dla silniej rosnących odmian tulipanów i narcyzów 10-17 cm, a dla szachownicy cesarskiej i czosnków olbrzymich 30 cm.


Sadownictwo

Sadzonki porzeczek
Pod koniec miesiąca możemy ścinać zdrewniałe sadzonki porzeczki czarnej. Sadzonki pobieramy z pędów jednorocznych, pozbawionych liści. Prawidłowo wykonane sadzonki mają 18-20 cm długości, grubość 0,5-0,7 cm i 4-5 pąków. Górne, ukośne cięcie jest wykonane centymetr nad pąkiem, a dolne, prostopadłe - 2-4 mm pod pąkiem. Sadzonki wysadza się w przygotowaną glebę, co 20 cm, tak aby tylko jeden, najwyższy pąk wystawał ponad ziemię. Następnie glebę dociskamy do sadzonki i podlewamy.

Jesienne zbiory
Jabłka i gruszki zbierane są w tzw. dojrzałości zbiorczej i dopiero po 2-3 tygodniach są najlepsze do spożycia. Sygnałem rozpoczęcia zbiorów są pierwsze owoce leżące pod drzewem, wyrośnięte owoce o jasnożółtej skórce z rumieńcem w zewnętrznych partiach korony drzewa oraz łatwe odchodzenie szypułki od krótkopędu. Zebrane owoce należy posortować i najpierw wykorzystać te uszkodzone i obite. Najładniejsze owoce odmian o długim okresie przechowywania (Melrose, Idared, Dicolor) i wyrównanym stopniu dojrzałości, umieszczamy w czystych i suchych skrzynkach i przechowujemy w temperaturze 0-4oC i wysokiej wilgotności powietrza 88-92%.

Sadzenie truskawek
Nie później niż do połowy września sadzimy pochodzące z pewnego źródła zielone sadzonki truskawek. Sadzonki ze starych owocujących zagonów są gorszej jakości, porażone przez choroby i szkodniki. Świeże, niezwiędnięte i wyrośnięte sadzonki sadzimy na stanowisku po aksamitce, warzywach cebulowych lub nawozach zielonych. Nie wolno zakładać nowego zagonu po truskawkach, pomidorach, malinach i trawniku. Rośliny sadzimy w rozstawie 50-70 x 20-40 cm we wcześniej przygotowaną glebę. Dołki pod sadzonki powinny być na tyle głębokie, aby nie zawijać korzeni. Stożek wzrostu sadzonki musi znajdować się ponad ziemią. Glebę wokół sadzonki trzeba dokładnie docisnąć i podlać.

Przygotowanie gleby przed sadzeniem
Nawożenie i wapnowanie powinno odbywać się na podstawie analizy chemicznej gleby z działki. Substancję organiczną stosujemy w formie obornika 400 kg lub kompostu 700 kg/100 m2. Orientacyjne dawki nawozów fosforowych i potasowych przed sadzeniem drzew i krzewów wynoszą: 4-6 kg/100 m2. Wapnowanie gleb kwaśnych przeprowadzamy stosując wapno magnezowe - 10-30 kg/100 m2. Dla borówki należy obniżyć pH gleby stosując torf kwaśny lub siarkę Wigor S. Wszystkie wprowadzone do gleby nawozy należy wymieszać z glebą. Do sadzenia roślin przystępujemy 6 tygodni po nawożeniu. Jeżeli jesienią wapnowaliśmy lub zakwaszaliśmy glebę, lepiej posadzić rośliny wiosną.


Warzywnictwo

Zbiory warzyw
Na początku miesiąca zbieramy cebulę do przechowania. Wyrwaną cebulę, ułożoną w ażurowych skrzynkach, dosuszamy w suchym miejscu przez tydzień, po czym przenosimy do chłodnego, suchego pomieszczenia.
W miarę dorastania róż wycinamy jesienne kalafiory i brokuły. Po zbiorze róż kalafiorów rośliny wyrywamy, zaś brokuły zostawiamy, aby róże boczne dorosły do kolejnego zbioru.
Wraz z nastaniem jesiennych przymrozków kończymy zbierać ostatnie plony warzyw ciepłolubnych, jak: pomidory, papryka, bakłażany, warzywa dyniowate. Na chłody wrażliwa jest także fasola szparagowa, którą trzeba zebrać przed przymrozkiem. Po zakończeniu zbiorów usuwamy z grządek wszystkie resztki roślinne, które kompostujemy (tylko zdrowe). Po zbiorze fasoli jej resztki roślinne warto przekopać, przedtem je rozdrabniając.

Przechowywanie po zbiorze
Niezbyt dojrzałe, ale wyrośnięte owoce pomidorów można przechowywać
w temperaturze pokojowej, gdy zależy nam, by szybko dojrzały. Owoce zielone w temperaturze około 12oC można przetrzymać 4-6 tygodni. Zielone, dobrze wyrośnięte strąki papryki można przechowywać w temperaturze 7-10oC około 3 tygodni, ułożone luźno w skrzynce (np. w chłodnej piwnicy). Dynie i wyrośnięte, twarde cukinie przechowają się nawet kilka miesięcy w chłodnym miejscu (10-12oC).

Inne niezbędne prace
W razie suszy warzywa podlewamy, zwłaszcza warzywa poplonowe (wysiane w sierpniu) oraz późne warzywa kapustne w okresie intensywnego przyrostu masy i dorastania do zbioru. Trzeba przerywać zbyt gęste siewki i odchwaszczać grządki z roślinami poplonowymi.
W początkach września można jeszcze wysiać koper, rukolę, rzodkiewkę oraz roszponkę (na zbiór zimowy). Z myślą o wiosennych zbiorach siejemy mrozoodporne odmiany szpinaku.
To dobry czas do rozmnażania rabarbaru. Można też sadzić niektóre zioła wieloletnie: melisę, estragon, miętę, lebiodkę. Rozmnażamy je przez podział karp matecznych lub z rozłogów.


Ochrona roślin

Nietypowe mszyce
Na konarach czy pniu jabłoni żerują pokryte śnieżnobiałym, woskowym nalotem kolonie bawełnicy korówki. W wyniku żerowania bawełnicy dochodzi do pękania kory oraz infekcji roślin chorobotwórczymi organizmami. Bawełnica zimuje w postaci larw ukrytych najczęściej u podstawy pnia, toteż im wcześniej zniszczymy (najlepiej mechanicznie) kolonie szkodnika, tym lepiej dla drzewa, które w przyszłym roku nie zostanie zaatakowane. Miejsca, w których żerowała bawełnica, należy dokładnie oczyścić ostrym nożem, a następnie posmarować maścią.

Na warzywach
Pod koniec sierpnia, liście marchwi i pietruszki zmieniają kolor - szarzeją, a na ich powierzchni rozwija się biało- popielaty nalot mączniaka. Tej choroby nie trzeba zwalczać, a jej obecność w tym właśnie okresie jest znakiem końca wegetacji. Mączniak nie wpływa już ani na kształt, ani na wielkość czy smak korzeni. Ostatnio, coraz częściej, podczas zbioru pietruszki, na białej powierzchni korzeni zauważyć można rozległe "ordzawienia". Ich obecność jest najczęściej wynikiem rozwoju nicienia szpilecznika baldaszkowca. Uszkodzeniom można zapobiec unikając sadzenia pietruszki, rok po roku w tych samych miejscach. Z kolei wokół wykopywanych korzeni marchwi zauważyć można biały nalot, świadczący o obecności bawełnicy topolowo-marchwianej, która jeszcze na początku lata przeleciała z topoli na marchew i na inne rośliny baldaszkowate. Niezbyt liczna obecność bawełnicy - a z taką spotykamy się najczęściej na działkach, nie zagraża plonowaniu roślin, a same mszyce nie wymagają zwalczania.

"Działkowiec"






Obsługa codzienna roślin w ogrodach i na działkach

      Maj miesiącem kwitnienia i zawiązywania owoców.  Miesiąc czerwiec kończy kwitnienie. W drugiej dekadzie czerwca rośliny wchodzą w okres  wzrastania  głównie pędów i owoców. Dla ogrodnika  zawodowca, amatora, rolnika i hodowcy przyszedł czas do spełniania obowiązków związanych z obsługą codzienną roślin.

    Rośliny w czerwcu i lipcu w naszej strefie klimatycznej mają optymalne warunki do wzrostu i rozwoju. Temperatura nocna stabilizuje się na poziomie + 10°C, dzienna temperatura kształtuje się w granicach 20ºC-30°C.

    Do obowiązków wszystkich, którym na sercu leży dobro roślin należy czuwać nad ich wzrostem przez codzienną opiekę.

    W przypadku ogrodnika amatora tzw. działkowca należy przede wszystkim pamiętać o dostarczeniu roślinom wystarczającej ilości wody. W Polsce średnia opadów wynosząca ca. 500 ml. na 1 m² w części pokrywa zapotrzebowanie na wodę. Dlatego bardzo ważnym zadaniem jest podlewanie roślin wodą z ujęć wodnych.

    W celu potanienia kosztów związanych z poborem wody do podlewania pamiętajmy o zbieraniu wody opadowej w zbiornikach zbiorczych.

    W związku ze stałą dzienną zmiennością warunków pogodowych oraz stałą różnicą między dniem i nocą powstają bardzo dobre warunki do rozmnażania się czynników chorobotwórczych, grzybów i bakterii atakujących rośliny.

     W związku z powyższym, decydując się na zastosowanie oprysków należy o właściwym doborze środka. Pamiętajmy każda choroba jest zwalczana innym rodzajem środka. Pamiętajmy o wyborze właściwej pory do wykonywania oprysków. Nie wykonujemy oprysków w dzień słoneczny i wieczny.

W ogrodach działkowych zalecamy Państwu stosowanie środków biologicznych i pożytecznych mikroorganizmów tzw. ProBioEmy.

Przy rozpoznawaniu chorób i szkodników zwracam  Państwu zwrócić uwagę, że generalnie choroby umiejscawiają się na górnej stronie liści. Szkodniki najłatwiej zlokalizować na dolnej stronie liści. Często do wydania właściwej diagnozy należy posłużyć się szkłem powiększającym.    

Opryski wykonujemy rano lub pod wieczór, kiedy prędkość wiatru jest minimalna, mówimy o tzw. ciszy meteorologicznej. Zawsze należy zorientować się, czy nie zakłócimy spokoju sąsiadom. Przestrzegajmy okresów karencji i właściwego doboru  środka i jego stężenia.

Poza spulchnianiem gleby i odchwaszczaniem, koszeniem trawników, pamiętajmy o bieżącym przycinaniu formującym drzew i krzew zwłaszcza form żywopłotowych.

Żywopłoty przycinamy regularnie co miesiąc. Wówczas żywopłot jest gęsty wyrównany. Młode odradzające się pędy nadają żywopłotowi świeżości.

Podobnie krzewy i drzewa rosnące w skupinach i jako solitery, należy regularnie oczyszczać z uszkodzonych pędów. Korygowane formy przez umiejętne przycinanie formujące wyglądają znacznie efektowniej.

Zachęcamy Państwa zwłaszcza Panie do bieżącego obcinania pożółkłych  liści na kwiatach bylinowych, usuwania p na bieżąco przekwitłych kwiatów, korygowania wielkości.

Wszystkie te zabiegi podnoszę estetykę, sprawiają wrażenie elegancji , zachęcają do aktywnego przebywania w ogrodzie i na działce.

 

   W dniach 10 - 11 czerwca 2014r. odbyły się szkolenia w Rodzinnych Ogrodach Działkowych „Malwa” i „Irena” w Inowrocławiu dla działkowców. Społeczni Instruktorzy PZD oraz Instruktor ds. ogrodnictwa OZ PZD w Bydgoszczy omówili różne formy zagospodarowania działek.

Po wykładach w sposób praktyczny wykonali pokazy letniego cięcia drzew i krzewów ozdobnych.

Poniżej zamieszczamy zdjęcia z w/w szkolenia i praktycznych pokazów.

 



 Jan Malesza – inst ds. ogrodnictwa OZ PZD w Bydgoszczy

 

Bydgoszcz 18 czerwca 2014r.        









  Maj na działce - 05.05.2014



● Bądź na czasie! Trwa najbardziej intensywny w roku sezon ogrodniczy. Kupujemy, sadzimy, wysiewamy, przesadzamy, chronimy… Jak się w tym nie pogubić!? Co i kie
dy trzeba zrobić, aby nie przegapić najlepszego terminu? Doświadczonym przewodnikiem po ogrodowych pracach jest miesięcznik „Działkowiec”, a od niedawna również „Mój ogródek”. Z ich majowych wydań można dowiedzieć się m.in.: jak ochronić rośliny przed przymrozkiem, pielęgnować dyniowate, założyć ogródek ziołowy, rozświetlić ogród, zbudować i obsadzić bramkę wejściową, zadbać o truskawkowe grządki, prawidłowo posadzić pnącza, dobrze wybrać kosiarkę, wybrać najlepsze pomidory do ogrodu, zadbać o trawnik czy zdrowo grillować…


● Ochronić zapylające Chrońmy uprawiane rośliny przed chorobami i szkodnikami w sposób odpowiedzialny, czyli tak aby przy okazji nie wytruć owadów zapylających i innych organizmów pożytecznych. Oznacza to, że stosowane preparaty muszą być bezpieczne dla pszczół i powinniśmy je stosować wcześnie rano lub wieczorem przed/po ich oblocie. Dodatkowo na działce można wykonać ekohotele dla owadów zapylających i innych pożytecznych. Dla murarki (pszczoła bezżądłowa) wystarczą podwieszone pod dachem wiązki trzciny, dla innych pożytecznych – przydadzą się również nawiercone na różną głębokość pnie drzew lub nakłute bloczki z gliny. Więcej na ten temat w „Działkowcu” 05 i 06/2014.

● Kompost To tani i bardzo dobry nawóz ogrodniczy. Zamiast usuwać z działki lub palić (niedopuszczlne!) resztki z ogrodu, najlepiej je przeznaczyć na kompost. Pozbywając się kłopotu, zyskamy doskonały nawóz, a materia organiczna powróci na działkę. Kompostownik najlepiej umieszczać w miejscu mniej widocznym, ocienionym, tak aby nie przeszkadzał sąsiadom. Do wyboru mamy tradycyjne skrzynie kompostowe lub nowocześniejsze termokopostowniki. Warto wiedzieć, że istnieją stymulatory kompostowania, które znacznie przyspieszają proces rozkładu materii. Duży wybór kompostowników i stymulatorów jest na www.dzialkowiecsklep.pl

● Zakaz spalania Spalanie resztek roślinnych i innych materiałów na działce jest niedopuszczalne. Większość gmin wprowadziła całkowity zakaz spalania na swoim terenie. Naruszenie go jest wykroczeniem i podlega grzywnie. Resztki roślinne z ogrodu najlepiej kompostować. Więcej na ten temat na stronie internetowej „Działkowca” www.dzialkowiec.com.pl w zakładce Bądź eko.

● Sadzenie roślin Sklepy kuszą bogactwem nasion i sadzonek pięknych roślin. Jak tu nie dać się skusić… Trzeba jednak zachować rozsądek i kupować tylko, to co faktycznie jest nam potrzebne. W przeciwnym razie staniemy się posiadaczami roślin, które niekoniecznie będą pasować do naszego ogrodu lub będą w przyszłości bardzo kłopotliwe – np. zbyt ekspansywne (zaduszą inne rośliny) lub za szybko urosną (zacienią rabaty). Najlepiej wybrać się na zakupy z wcześniej przygotowaną listą. Kupione rośliny trzeba jak najszybciej posadzić i obficie podlać. Warto zastosować też szczepionkę mikoryzową, zwłaszcza u borówki, różaneczników, iglaków (do kupienia na www.dzialkowiecsklep.pl lub tel. 22 101 34 34). Zaszczepione rośliny lepiej przyjmą się i będą odporniejsze na niekorzystne warunki.

● Zadbajmy o trawnik Pogoda sprzyja wzrostowi murawy, co oznacza częste jej koszenie. Zwykle jednak wystarcza koszenie co 7–10 dni. Co kilka koszeń warto przegrabić trawnik grabiami sprężynowymi aby usunąć resztki traw i nie dopuścić do utworzenia filcu. Ściętą trawę można przeznaczyć na kompost lub do ściółkowania drzew i krzewów. Każdemu koszeniu trawnika powinno towarzyszyć regularne nawadnianie i nawożenie. Trawnik należy podlewać rzadko, ale długo – tak aby woda dotarła na ok. 15 cm głębokości. Warto też zmierzyć się z chwastami (polecamy mechaniczne usuwanie, a w ostateczności zastosowanie herbicydu na chwasty dwuliścienne).

● Ślimaki Szczególny problem stanowią ślimaki nagie. Po ostatnich opadach deszczu należy się liczyć ze zwiększonym ich występowaniem. Dlatego lepiej zawczasu poznać skuteczne metody ochrony roślin przed ich niszczycielskim działaniem. A do dyspozycji mamy zabiegi agrotechniczne, wykorzystanie roślin odstraszających, stosowanie barier ochronnych i pułapek wabiących lub zwalczanie biologiczne (super skuteczne!). Po szczegóły odsyłamy do majowego wydania „Mój ogródek”.

● Wysiewamy zioła Warto je mieć na działce lub balkonie. To tani i szybki sposób ich pozyskiwania na bieżące potrzeby. A maj i czerwiec są najlepszą porą na sadzenie niektórych z nich (np. bazylia, cząber, majeranek, oregano, melisa, tymianek). Większość ziół nie ma zbyt wygórowanych wymagań co do gleby. Dobrze rosną zarówno na glebach piaszczystych, jak i zwięzłych. Jednak nie wszystkie zioła warto uprawiać na działce. Zatem, od czego zacząć i czemu warto poświęcić więcej uwagi? Jak zaaranżować ogródek ziołowy na działce? Odsyłamy do majowego „Działkowca”.

● Podpieranie bylin Byliny o dużych, ciężkich kwiatach, jak np. piwonie, kosaćce, maki wschodnie, warto zabezpieczyć przed wyłamaniem w czasie deszczu lub wiatru. Można do tego użyć cienkich tyczek bambusowych lub specjalnie przygotowanych metalowych podpór (koło z kilkoma „nóżkami”). Podpory ustawiamy dość wcześnie zanim pędy będą bardzo wysokie.

● Cięcie krzewów Przycinamy krzewy, które już przekwitły – forsycję, migdałek, wcześnie kwitnące tawuły (te biało kwitnące), porzeczki ozdobne. Pędy skracamy o 1/2–1/3 długości. Szczepione wierzby przycinamy jeszcze krócej. Więcej na temat ciecia roślin kwitnących wczesną wiosną można przeczytać w majowym wydaniu miesięcznika „Mój ogródek”.

● Tniemy żywopłoty Aby żywopłot z krzewów liściastych był gęsty i zielony trzeba go regularnie strzyc. Zwykle wystarczą 2–3 cięcia w sezonie. Termin cięcia zależy od gatunku krzewu. Ogólną zasadą jest cięcie, gdy młode przyrosty pędów osiągną 15 cm długości. Wtedy skracamy je o połowę.

● Siwy i sadzenie Rośliny jednoroczne są symbolami lata. Przyciągają uwagę bogactwem barw, pokrojów i... szybkością uzyskania pięknego efektu. Są idealne na działkę. Gdy minie już niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków wysadzamy rozsadę ciepłolubnych roślin jednorocznych i sezonowych np. cynii, astrów chińskich, żeniszka, koleusów, begonii. Na grządki możemy wysiewać fasolę ozdobną, nasturcję, kobeę, portulakę, kosmos, dimorfotekę. Nadal można wysiewać nagietki, lewkonię, rezedę, wilec, maciejkę, słonecznik i godecję. Warto też zwrócić uwagę na modną i sprzyjającą owadom pożytecznym kwitną łąkę. Można na nią przeznaczyć w ogrodzie choćby małą powierzchnię. Gotowe nasiona na ten kwiatowy trawnik można zamówić na www.dzialkowiecsklep.pl lub tel. 22 101 34 34.

● Z domu na taras Gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków wystawiamy na balkon, taras lub na działkę rośliny przechowywane przez zimę w domu – oleander, daturę, fuksję, pelargonie. Wcześniej wymagają one przesadzenia i hartowania. O innych potrzebnych im zabiegach można przeczytać w majowym wydaniu „Mój ogródek”.

● Sadzimy letnie cebulowe Dalie, pacioreczniki i begonie nie lubią niskich temperatur, dlatego wysadzamy je dopiero po 15 maja. Pacioreczniki, które w marcu posadzono do doniczek, begonie i karpy dalii po podzieleniu, sadzimy na docelowe miejsce uprawy. Karpy dalii umieszczamy na takiej głębokości, aby pąki odnawiające znajdowały się 3–5 cm pod powierzchnią ziemi, a bulwy begonii – płycej. Rośliny podlewamy. Wysadzamy mieczyki, tygrysówkę, krokosmię i acidenterę. Ciekawe odmiany niektórych z tych roślin można zamówić na www.dzialkowiecsklep.pl lub tel. 22 101 34 34.

● Byliny z nasion i sadzonek Wysiewamy do skrzynek i ustawiamy w inspekcie nasiona bylin (smagliczka skalna, gęsiówka kaukaska, żagwin ogrodowy, rogownica kutnerowata). W maju można rozmnażać także inne byliny przez sadzonki z młodych, wiosennych pędów. Takie sadzonki często odrywa się z fragmentem zeszłorocznego pędu (sadzonki z piętką). Tak rozmnaża się krwawnik wiązówkowaty, większość astrów, serduszkę okazałą, ostróżkę ogrodową i rozchodnik okazały.

● Odrosty Systematycznie usuwamy odrosty korzeniowe i dzikie pędy wybijające z podkładki drzew ozdobnych i owocowych. Konkurują one z odmianą szlachetną o składniki pokarmowe i jeśli w porę ich nie usuniemy, mogą zagłuszyć cenną roślinę.

● Pochwal się ogrodem Zapraszamy do zaprezentowania swojej działki w nowym miesięczniku „Mój Ogródek”. Poza pięknymi działkami, kącikami i rabatami publikowane są tam listy działkowców na temat własnych sposobów na uprawę roślin, ciekawe rozwiązania techniczne, przepisy kulinarne i inne z życia wzięte pomysły do wykorzystania na działce. Listy można kierować na adres redakcji – ul. Bobrowiecka 1, 00–728 Warszawa lub mailem: redakcja@mojogrodek.pl. Wszystkie opublikowane listy będą nagrodzone. A już w czerwcowym wydaniu „Działkowca” ogłoszony zostanie konkurs „Najpiękniejsza Działka”. Zapraszamy do udziału!

● Najlepsze są z działki Zachęcamy do rozpoczęcia w tym sezonie uprawy drzew i krzewów owocowych. Mniej wprawnym polecamy na początek truskawki i poziomki oraz kilka krzewów jagodowych, pozostałym wzbogacenie kolekcji o nowe gatunki i odmiany. Poza satysfakcją z uprawy zyskamy świeże i zdrowe, a przede wszystkim naturalnie aromatyczne owoce. Wiosną w sprzedaży jest dość dużo gatunków i odmian roślin sadowniczych. Warto spróbować!

● U winorośli Wycinamy nadmiar latorośli (należy pozostawić 6–12 płodnych latorośli na 1 mb lub 1 m2). Co 2 tygodnie usuwamy lub przycinamy nad 1–2 pąkiem pasierby oraz bezpłodne latorośle wyrastające z oczek śpiących.

● Podlewanie owocowych W maju bardzo ważne jest odpowiednie zaopatrzenie drzew i krzewów owocowych w wodę ze względu na intensywny wzrost roślin oraz kwitnienie. Odpowiednio nawodnione rośliny znacznie lepiej zawiązują i utrzymują owoce. Więcej o podlewaniu oraz skutkach suszy można przeczytać w majowym i czerwcowym „Działkowcu”.

● Truskawki Porządkujemy grządki truskawki i poziomki, usuwamy rośliny chore i zahamowane w rozwoju. Nienormalny wygląd roślin może być spowodowany chorobami systemu korzeniowego lub zawirusowaniem. Rozkładamy w międzyrzędziach słomę (ochroni owoce przed kontaktem z ziemią przez co będą czyste i rzadziej porażone przez szarą pleśń).

● Formowanie koron W drugiej połowie maja rozpoczynamy formownie koron młodych drzew owocowych. Odginamy pędy zielne stosując drewniane klamerki. Pomoże to ukształtować właściwy kąt (zbliżony do prostego) pomiędzy pędem a przewodnikiem. Klamerki zakładamy na przyrost długości 5–10 cm i zdejmujemy po 2 tygodniach, kiedy kąty rozwidleń będą już utrwalone. Pędy półzdrewniałe (od drugiej połowy maja do czerwca-lipca) można odginać stosując drewniane wykałaczki. Więcej o formowaniu młodych drzew owocowych – w czerwcowym „Działkowcu”.

● Borówka Ściółkujemy glebę wokół krzewów – najlepsze do tego są wióry z drzew iglastych lub trociny. Warto też zastosować nawożenie – specjalistyczne nawozy dla borówki można zamówić na www.dzialkowiecsklep.pl lub tel. 22 101 34 34.

● Hartowanie rozsady Przed wysadzeniem rozsady warzyw należy ją zahartować czyli przyzwyczaić do mniej korzystnych warunków uprawy. Zabieg rozpoczynamy na 10 dni przed planowanym wysadzeniem roślin. Ograniczamy podlewanie i obniżamy temperaturę (np. wynosząc rośliny na zewnątrz). Rozsadę roślin ciepłolubnych wysadzamy do gruntu pod koniec maja.

● Pomoc po przymrozkach Zdarza się, że nie uda nam się uniknąć szkód przymrozkowych. Jak wtedy pomóc roślinom? Warto m.in. podlać je, osłonić przed słońcem i zastosować odpowiednie nawożenie. Po więcej informacji odsyłamy do majowego „Działkowca”.

● Wysiewy Do gruntu wysiewamy późne odmiany marchwi i pietruszki, buraki ćwikłowe, liściowe, cykorię sałatową, rzodkiewkę, sałatę. Wysiewamy też niektóre zioła roczne. Zagospodarowujemy także rozsadnik, produkując na nim rozsadę warzyw kapustowatych i sałat na późniejszy zbiór. Od połowy miesiąca, jeśli jest odpowiednia pogoda, do gruntu siejemy warzywa dyniowate, kukurydzę i fasolę szparagową (sukcesywnie co 2 tygodnie, aby zapewnić ciągłość zbioru świeżych strąków od lipca aż do września).

● Pchełki w warzywach W maju rzodkiewka i rozsada warzyw kapustowatych (kapusta, kalafior) uszkadzane są przez pchełki – małe skaczące chrząszcze. Wygryzają one w liściach małe otwory i zeskrobują skórkę. Szczególnie groźne są przy suchej i upalnej pogodzie. Pchełki odstrasza częste zraszanie roślin, a także opryskiwanie wyciągiem z czosnku. Można odławiać je na tabliczki lepowe, które przesuwa się nad roślinami. Zabezpieczenie włókniną wschodzących roślin i rozsady (przez 4–6 tygodni) chroni rośliny przed pchełkami i śmietką kapuścianą. Poleca się również naprzemianrzędową uprawę warzyw kapustnych i rzodkiewki z sałatą i szpinakiem.

● Na fasoli i dyniowatych Kiełkujące nasiona fasoli oraz ogórka i innych dyniowatych atakowane są przez larwy śmietek, które wgryzają się w liścienie i uszkadzają stożek wzrostu. Należy unikać stanowisk zacienionych i wilgotnych. Okrycie wschodzących roślin włókniną zabezpiecza je przed złożeniem jaj przez śmietki. Ogórki najlepiej uprawiać z rozsady.

● Mszyce Sprzyjają im ciepła pogoda i umiarkowane opady. Mszyce zasiedlają liście, pąki kwiatowe i młode pędy roślin. Mszyce występujące na śliwach mogą przenosić wirusa ospowatości śliwy (szarki) – bardzo groźną chorobę. Dlatego należy usuwać liście i wierzchołki pędów z ich koloniami. Drzewa można opryskać wyciągiem z pokrzywy, krwawnika, skrzypu polnego, czosnku i cebuli lub preparatem chemicznym Calypso 480 SC.

● Brunatna zgnilizna owoców W okresie kwitnienia, zwłaszcza przy długotrwałych opadach deszczu, opryskujemy wrażliwe odmiany wiśni, czereśni i śliw przeciwko brunatnej zgniliźnie drzew pestkowych, preparatami: Rovral Aquaflo 500 SC, Signum 33 WG lub Topsin M 500 SC.

● Czereśnie z wkładką Za robaczywienie czereśni i wiśni odpowiada szkodnik – nasionnica trześniówka. Jeśli co roku czereśnia w ogrodzie jest przez nią odwiedzana, warto coś z tym zrobić. Najlepiej już w drugiej połowie maja zawiesić na drzewach żółte tablice lepowe (do nabycia na www.dzialkowiecsklep.pl lub tel. 22 101 34 34), a po 7 dniach od zauważenia pierwszych przylepionych do nich much, drzewa opryskać preparatem Calypso. Zabieg powtarzamy po 14 dniach. Szkodnik najsilniej atakuje późne odmiany czereśni. Pułapki powinny być zawieszone w koronie drzewa na wysokości 1,5–1,8 m. Ciepła i bezdeszczowa pogoda sprzyja występowaniu szkodnika.

● Nawożenie cebulowych i bulwiastych Zarówno podczas kwitnienia, jak i po nim (około 3 tygodnie) stosuje się nawożenie azotowe lub wieloskładnikowe w dwóch dawkach, zwykle po 20–30 g/m2. Dzięki temu cebule i bulwy będą bardziej dorodne, a ich kwiaty w kolejnym roku – bardziej liczne i okazałe.

● Czym pryskać? Zestawienia polecanych środków ochrony roślin można znaleźć na planszach wywieszanych na tablicach ogrodowych.




Porady ogrodnicze na kwiecień - 04.04.2014

W kwietniu na działce

● Porządki Na dobre trwają na działkach wiosenne porządki. Wszelkie resztki organiczne przeznaczmy na kompost. Można tam też wrzucać rozdrobnione gałęzie i pędy. Na działce nic nie powinno się zmarnować. Pamiętajmy, że kompost to najtańszy i jednocześnie najlepszy nawóz organiczny. Kompostownik najlepiej umieścić w miejscu mniej widocznym i ocienionym (w sprzedaży są estetyczne termokompostowniki i stymulatory kompostowania –www.dzialkowiecsklep.pl).

● Stop spalaniu! Spalanie resztek roślinnych i innych materiałów na działce jest niedopuszczalne. Większość gmin wprowadziła całkowity zakaz spalania na swoim terenie. Naruszenie go jest wykroczeniem i podlega grzywnie. Resztki roślinne z ogrodu najlepiej kompostować. Więcej na ten temat na stronie internetowej „Działkowca” www.dzialkowiec.com.pl w zakładce Bądź eko.

● Co robić na działce? Co miesiąc odpowiedź na to pytanie podaje „Działkowiec”. Poza praktycznymi zaleceniami na temat bieżących prac na działce są tam też gotowe projekty np. rabat, kącików wypoczynkowych, warzywników, a także prezentacje polecanych na działki roślin, zasady ich uprawy, nawożenia, ochrony. Na rynku jest już nowy miesięcznik „Mój Ogródek” (cena tylko 2,49 zł!), w którym m.in. sami działkowcy zdradzają własne pomysły do wykorzystania na działce. Polecamy!

● Sadzenie roślin Nie kupujmy roślin przesuszonych, przemarzniętych, połamanych, chorych. Tylko te dobrej jakości szybko ukorzenią się i rozpoczną wzrost. Kupione rośliny trzeba jak najszybciej posadzić i obficie podlać. Warto zastosować też szczepionkę mikoryzową, zwłaszcza u borówki, różaneczników, iglaków, truskawek (można je kupić na www.dzialkowiecsklep.pl lub tel. 22 101 34 34). Zaszczepione rośliny lepiej przyjmują się, wykorzystują więcej składników pokarmowych z podłoża, są odporniejsze na niekorzystne warunki i wymagają mniej oprysków ochronnych.

● Ochronić zapylające Chrońmy uprawiane rośliny przed chorobami i szkodnikami w sposób odpowiedzialny, czyli tak aby przy okazji nie wytruć owadów zapylających i innych organizmów pożytecznych. Oznacza to, że stosowane preparaty muszą być bezpieczne dla pszczół i powinniśmy je stosować wcześnie rano lub wieczorem przed/po ich oblocie. Dodatkowo na działce można wykonać ekohotele dla owadów zapylających i innych pożytecznych. Dla murarki (pszczoła bezżądłowa) wystarczą podwieszone pod dachem wiązki trzciny, dla innych pożytecznych – przydadzą się również nawiercone na różną głębokość pnie drzew lub nakłute bloczki z gliny. Więcej na ten temat w „Działkowcu” 04, 05 i 06/2014.

● Cebulowe na lato Od drugiej połowy kwietnia rozpoczynamy sadzenie roślin cebulowych kwitnących latem, są to głównie lilie, dalie, pacioreczniki i mieczyki, ale także eukomis, galtonia, błonczatka, krokosmia. Duży wybór odmian tych pięknych roślin jest w sklepie internetowym www.dzialkowiecsklep.pl. Zapraszamy!

● Nawożenie cebulowych i bulwiastych Zarówno podczas kwitnienia, jak i po nim (około 3 tygodnie) stosuje się nawożenie azotowe lub wieloskładnikowe w dwóch dawkach, zwykle po 20–30 g/m2. Dzięki temu cebule i bulwy będą bardziej dorodne, a ich kwiaty w kolejnym roku – bardziej liczne i okazałe.

● Cięcie róż Pędy i pąki, które przemarzły brązowieją i zasychają, natomiast żywe są zazielenione i nabrzmiałe. Usuwamy pędy uschnięte, uszkodzone, krzyżujące się. U róż wielkokwiatowych i wielokwiatowych skracamy pozostałe pędy na 3–5 pąków. Najlepiej jeśli ostatni pąk na pędzie będzie skierowany na zewnątrz.